FOOD DESIGN
Zapiekanka makaronowa z wegańskimi wiórkami Simply V
Składniki:
- 200 g makaronu wieloziarnistego rurki
- ½ opakowania Simply V wegańskich wiórków na bazie migdałów
- 120 ml mleka sojowego 120 ml mleka kokosowego
- 30 g cebuli białej
- 10 g czosnku
- 10 g natki pietruszki
- 20 g oliwek czarnych
- 15 g oliwek zielonych
- 25 g pomidorów suszonych
- Sól i pieprz do smaku
1. Makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie około 6-8 minut, a następnie odsącz.
2. W garnku podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodaj pokrojone w “oponki” oba rodzaje oliwek i pokrojone w paski suszone. Wlej mleko kokosowe i sojowe.
3. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki.
4. Ugotowany makaron ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej masą z mleka i dodatków.
5. Posyp wegańskimi wiórkami Simply V i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 8 minut.
6. Udekoruj listkami bazylii i podawaj.
Sushi z tortilli z wegańskimi plastrami Simply V
Składniki:
- 1 tortilla kukurydziana
- 80 g łososia wędzonego
- 2 x Simply V wegańskie plastry o smaku wyrazistym
- ½ opakowania Simply V wegańskiej pasty kanapkowej o smaku łagodnym
- 35 g ogórka świeżego
- 6 listków bazylii
- Sos sweet chili
1. Tortillę umieść na suchej, rozgrzanej patelni i podpiecz z obu stron do zarumienienia.
2. Ogórek umyj, obierz, przekrój wzdłuż na 4 części, usuń gniazda nasienne.
3. Tortillę posmaruj wegańską pastą Simply V o smaku łagodnym, ułóż na to plastry łososia, następnie ogórka, listki mięty oraz 2 wegańskie plastry Simply V o smaku wyrazistym.
4. Zwiń ściśle w rulon, następnie pokrój ostrym nożem – na pół i każdą kolejną połówkę ponownie na 2. równomierne części (do uzyskania pożądanej ilości – 6 lub 8 sztuk).
5. Możesz podawać z sosem sweet chili.
Mini Almette
Ślimaczki z cagliatą i bekonem
Składniki:
- 2 kulki mrożonego ciasta na pizzę
- 1 kg pomidorów
- 3 zaąbki czosnku
- 1 kg Hochland Cagliata w granulacie
- 150 g bekonu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
12 ślimaków
90 minut
1. rozmroź ciasto na pizzę
2. pomidory umyj i pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, podsmaż na rozgrzanym oleju, następnie dodaj pomidory, duś przez około 15 minut
3. dwie kulki ciasta połącz, zagnieć i rozwałkuj na owalny placek
4. podsyp placek mąką i odwróć
5. na cieście rozsmaruj schłodzony sos, następnie posyp warstwą granulowanego sera Cagliata
6. bekon pokrój w drobną kosteczkę i rozsyp równomiernie na cieście
7. ciasto z nadzieniem zwiń w ciasny rulon
8. roladę pokrój w poprzek na 2,5 cm ślimaczki
9. odwracaj każdą porcję ciasta na płasko i wyrównuj kształt ręką
10. ślimaczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
11. piecz przez 10 minut w 220 stopniach °c
12. podawaj na gorąco jako dodatek do zupy lub serwuj na zimno jako przekąskę do piwa lub jako pieczywo do sałatek
13. możesz podgrzewać uprzednio upieczone ślimaczki przez 2-3 minuty w piekarniku, posypując je dodatkową porcją sera