FOOD DESIGN

Ślimaczki z cagliatą i bekonem

Składniki:

  • 2 kulki mrożonego ciasta na pizzę
  • 1 kg pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1kg Hochland Cagliata w granulacie
  • 150g bekonu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

12 ślimaków

90 minut

1. rozmroź ciasto na pizzę
2. pomidory umyj i pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, podsmaż na rozgrzanym oleju, następnie dodaj pomidory, duś przez około 15 minut
3. dwie kulki ciasta połącz, zagnieć i rozwałkuj na owalny placek

4. podsyp placek mąką i odwróć
5. na cieście rozsmaruj schłodzony sos, następnie posyp warstwą granulowanego sera Cagliata
6. bekon pokrój w drobną kosteczkę i rozsyp równomiernie na cieście
7. ciasto z nadzieniem zwiń w ciasny rulon

8. roladę pokrój w poprzek na 2,5 cm ślimaczki
9. odwracaj każdą porcję ciasta na płasko i wyrównuj kształt ręką
10. ślimaczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
11. piecz przez 10 minut w 220 stopniach °c

12. podawaj na gorąco jako dodatek do zupy lub serwuj na zimno jako przekąskę do piwa lub jako pieczywo do sałatek
13. możesz podgrzewać uprzednio upieczone ślimaczki przez 2-3 minuty w piekarniku, posypując je dodatkową porcją sera

Tostowany chleb żytni z serem feta

Figi z fetą szpinakiem i kremem balsamicznym