1. rozmroź ciasto na pizzę 2. pomidory umyj i pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, podsmaż na rozgrzanym oleju, następnie dodaj pomidory, duś przez około 15 minut 3. dwie kulki ciasta połącz, zagnieć i rozwałkuj na owalny placek
4. podsyp placek mąką i odwróć 5. na cieście rozsmaruj schłodzony sos, następnie posyp warstwą granulowanego sera Cagliata 6. bekon pokrój w drobną kosteczkę i rozsyp równomiernie na cieście 7. ciasto z nadzieniem zwiń w ciasny rulon
8. roladę pokrój w poprzek na 2,5 cm ślimaczki 9. odwracaj każdą porcję ciasta na płasko i wyrównuj kształt ręką 10. ślimaczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia 11. piecz przez 10 minut w 220 stopniach °c
12. podawaj na gorąco jako dodatek do zupy lub serwuj na zimno jako przekąskę do piwa lub jako pieczywo do sałatek 13. możesz podgrzewać uprzednio upieczone ślimaczki przez 2-3 minuty w piekarniku, posypując je dodatkową porcją sera