FOOD DESIGN

Loteria Hochland

Zapiekanka makaronowa z wegańskimi wiórkami Simply V

Składniki:

  • 200 g makaronu wieloziarnistego rurki
  • ½ opakowania Simply V wegańskich wiórków na bazie migdałów
  • 120 ml mleka sojowego 120 ml mleka kokosowego
  • 30 g cebuli białej
  • 10 g czosnku
  • 10 g natki pietruszki
  • 20 g oliwek czarnych
  • 15 g oliwek zielonych
  • 25 g pomidorów suszonych
  • Sól i pieprz do smaku

1. Makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie około 6-8 minut, a następnie odsącz.

2. W garnku podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodaj pokrojone w “oponki” oba rodzaje oliwek i pokrojone w paski suszone. Wlej mleko kokosowe i sojowe.

3. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki.
4. Ugotowany makaron ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej masą z mleka i dodatków.

5. Posyp wegańskimi wiórkami Simply V i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez około 8 minut.
6. Udekoruj listkami bazylii i podawaj.

Sushi z tortilli z wegańskimi plastrami Simply V

Składniki:

  • 1 tortilla kukurydziana
  • 80 g łososia wędzonego
  • 2 x Simply V wegańskie plastry o smaku wyrazistym
  • ½ opakowania Simply V wegańskiej pasty kanapkowej o smaku łagodnym
  • 35 g ogórka świeżego
  • 6 listków bazylii
  • Sos sweet chili

1. Tortillę umieść na suchej, rozgrzanej patelni i podpiecz z obu stron do zarumienienia.
2. Ogórek umyj, obierz, przekrój wzdłuż na 4 części, usuń gniazda nasienne.

3. Tortillę posmaruj wegańską pastą Simply V o smaku łagodnym, ułóż na to plastry łososia, następnie ogórka, listki mięty oraz 2 wegańskie plastry Simply V o smaku wyrazistym.

4. Zwiń ściśle w rulon, następnie pokrój ostrym nożem – na pół i każdą kolejną połówkę ponownie na 2. równomierne części (do uzyskania pożądanej ilości – 6 lub 8 sztuk).

5. Możesz podawać z sosem sweet chili.

Mini Almette

Ślimaczki z cagliatą i bekonem

Składniki:

  • 2 kulki mrożonego ciasta na pizzę
  • 1 kg pomidorów
  • 3 zaąbki czosnku
  • 1 kg Hochland Cagliata w granulacie
  • 150 g bekonu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

12 ślimaków

90 minut

1. rozmroź ciasto na pizzę
2. pomidory umyj i pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, podsmaż na rozgrzanym oleju, następnie dodaj pomidory, duś przez około 15 minut
3. dwie kulki ciasta połącz, zagnieć i rozwałkuj na owalny placek

4. podsyp placek mąką i odwróć
5. na cieście rozsmaruj schłodzony sos, następnie posyp warstwą granulowanego sera Cagliata
6. bekon pokrój w drobną kosteczkę i rozsyp równomiernie na cieście
7. ciasto z nadzieniem zwiń w ciasny rulon

8. roladę pokrój w poprzek na 2,5 cm ślimaczki
9. odwracaj każdą porcję ciasta na płasko i wyrównuj kształt ręką
10. ślimaczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
11. piecz przez 10 minut w 220 stopniach °c

12. podawaj na gorąco jako dodatek do zupy lub serwuj na zimno jako przekąskę do piwa lub jako pieczywo do sałatek
13. możesz podgrzewać uprzednio upieczone ślimaczki przez 2-3 minuty w piekarniku, posypując je dodatkową porcją sera

Tostowany chleb żytni z serem feta

Figi z fetą szpinakiem i kremem balsamicznym